Saturday, October 8, 2016

Minum bandung cincau tanpa rasa bersalah



Sirap Bandung Cincau.
Ini minuman kegemaran kami sekeluarga. Tambah-tambah kalau bulan puasa. Air ni selalu di carta teratas. Tapi minuman ni bukanlah sihat sangat. kandungan gula agak tinggi. Dengan susu pekat, susu cair , gula putih setengah resepi guna air soda lagi. Sedap memang sedap tapi kandungan gulanya... adussss air potong kaki ni. Apa kata kita ubah gaya hidup. Minum /makan kegemaran tetapi dalam gaya yang lebih sihat.
Saya cuba ubah suai menu kegemaran sekeluarga ini supaya lebih sihat.
Gula saya ganti dengan stevia
susu pekat saya ganti dengan fresh milk!
Rasa??? wallaaaaa sangat sedap.

Tak percaya cubalah

bahan:
2/3 jug air sejuk
1/3 jug susu segar
1 mangkuk cincau yang telah dicincang
2-3 titik stevia
satu sudu sirap ros
tambah Ais batu jika suka